Weet jij het verschil tussen een Wezel, Hermelijn, Boommarter, Steenmarter, Fret, Bunzing? De wezel, de hermelijn en de steen- en boommarter zijn allemaal marterachtigen. En dan hebben we nog de
Maar wat is het verschil?

Opgezette Wezel

De wezel (Mustela nivalis) is ongeveer zo lang als een mensenhand. Een wezel heeft iets weg van een slanke, lange en snelle muis. Maar nek is een stuk langer. Een wezel is bruin en heeft een witte buik. De overgang tussen deze twee vachtkleuren is kronkelend en onregelmatig. Sommige wezels hebben bruine vlekjes in de witte vacht bij hun mond en keel. De staart van een wezel is kort en helemaal bruin.

Opzette Hermelijn

De hermelijn (Mustela erminea) heeft ongeveer het formaat van een klein konijn. De staart van de hermelijn lang en het puntje van zijn staart is zwart (en niet bruin zoals die van een wezel). In de winter kan de vacht van een hermelijn wit worden, maar het puntje van zijn staart blijft altijd zwart.

Herkennen van een wezel of hermelijn door:

  • Een hermelijn heeft nooit bruine vlekken op z’n buik, maar een wezel kan dat wel hebben.
  • De scheidslijn tussen de bruine en de witte kleur van de vacht. Bij een wezel is deze wat rommelig, maar bij een hermelijn is-ie helemaal strak.

Opzette Boommarter / Steenmarter

De boommarter of edelmarter (Martes martes) en de steenmarter of het fluwijn (Martes foina) zijn zo groot als een huiskat. De boommarter/steenmarter heeft een spitse kop en grote oren. En een lange, pluizige staart. De boommarter/steenmarter is bruin van kleur en heeft hij een witte buik. Ook op zijn buik zitten soms bruine vlekjes. De pootjes en snuit van de boommarter/steenmarter zijn vaak iets donkerder bruin dan de rest van zijn lichaam. De neus van een boommarter is zwart of bruin. Die van een steenmarter is roze.

Opgezette Fret

De fret (Mustela putorius furo) wordt gehouden als gezelschapsdier. De fret is (inclusief de staart) 35-50 cm lang. Van de vacht van de fret bestaan drie hoofdkleuren, en deze komen voor in verschillende schakeringen:

  • Wildkleur (zoals de bunzing), van chocoladebruin tot bijna zwart
  • Albino (wit met rode ogen), van sneeuwwit tot crème
  • Sandy (lichtbruine poten en staart), van heel licht zandkleurig tot donkerbeige

Daarnaast bestaan er verschillende tekeningen: witte voetjes, een witte bles, een volledig wit hoofd zonder masker, witte vlekken elders op het lichaam, enzovoort.

Opgezette Bunzing

De bunzing (Mustela putorius) bunzing kan een totale lichaamslengte van 45 tot 65 centimeter bereiken, de mannetjes zijn groter dan de voruwtjes. De bunzing heeft een dikke vacht, die bruin tot zwart van kleur is. De ondervacht is korter en lichter, geelbruin van kleur. De bunzing heeft in de zomer een donkerbruine kleur en in de winter een lichtbruine kleur. De poten en de staart zijn wel altijd zwart behaard.De kop van de bunzing is deels wit tot witgeel of grijs behaard. Op het midden van de voorzijde van de kop loopt een donkere band tussen de ogen, die het gezicht een duidelijk masker geeft. De neus is altijd donker gekleurd.


Voor vragen en/of informatie over opgezette dieren, uw weborder, inkoop, verkoop of huren neem contact op met WILD trends.

Ben je op zoek naar een preparaat wat niet op onze website staat, neem dan contact met ons op. Niet alle dieren staan op de website. Tevens kunnnen we kijken of we het dier voor je kunnen zoeken en/of laten maken. We helpen je graag verder.

info@wildtrends.nl
06 24 11 56 85

Aanbevolen artikelen

[instagram-feed]
Translate »
× Stel je vraag via de WhatsApp